Румънските фермери поискаха от правителството в събота едностранно да забрани вноса

...
Румънските фермери поискаха от правителството в събота едностранно да забрани вноса
Коментари Харесай

Румънските фермери искат забрана за вноса на украинско зърно в страната

Румънските фермери желаеха от държавното управление в събота едностранно да забрани вноса на украинско зърно и други хранителни артикули, откакто Европейската комисия реши да отстрани рестриктивните мерки, оповестява " Ройтерс ".

Отбелязва се, че Румъния е една от петте източни страни от Европейски Съюз, наред с България, Унгария, Полша и Словакия, които означиха скок на вноса на украинско зърно след началото на войната, която изкриви локалните пазари и провокира митинги от фермери и накара Европейски Съюз да утвърди търговски ограничавания до 15 септември.

Полша, Словакия и Унгария оповестиха свои собствени едностранни забрани в петък. Румънското държавно управление сподели, че ще изчака Украйна да показа своя проект за попречване на скок в понеделник, преди да реши по какъв начин да отбрани румънските фермери.

" Ако страна като Полша, която мощно и напълно поддържа Украйна против съветската експанзия, е взела такова едностранно решение след приключването на крайния период 15 септември, не разбираме за какво Румъния би била резервирана да направи същото ", се споделя в изказване на асоциацията. Нашето искане по никакъв метод не визира преноса на украински селскостопански артикули през Румъния към други дестинации, както се случва сега.

Припомняме, че българските зърнопроизводители оповестиха, че от 18 септември стартират ефикасни протестни дейности в цялата страна.

Земеделците са уверени, че решението на Народното събрание и на държавното управление България да възобнови украинския импорт на земеделска продукция е пагубно и ще унищожи българското селско стопанство.

Браншовите организации ще покрият цялата страна, като в митингите ще се включат земеделци, само че и техните фамилии и служащи. Инициативният комитет чака над 1 млн. души да поддържат митингите.

Протестът ще бъде до прегласуване на решението на Народното събрание. На брифинг бе оповестено, че се приключват договарянията с държавата и стартират от идната седмица блокади на гранични пунктове и основни пътища, но без да се прецизира къде и по кое време.

На 19 септември митингът ще блокира София.

Премиерът Николай Денков въпреки всичко ще желае среща със зърнопроизводителите. Надявам се да се отзоват, това разяснява пред медиите той като не вижда съображение те да откажат диалог.

" Проблемите не се вземат решение със закани и стачки, а когато се седне на масата ", акцентира Денков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР